fbpx

Verižno trčenje in dokazovanje krivde

Lahko si pogledate več vsebin na spletni strani : Odškodnina pri prometni nsesreči ali na blogu z veliko koristnimi  članki iz področja prava

Pred nekaj dnevi nas je vse pretresla novica o verižnem oziroma množičnem trčenju motornih vozil na Primorski avtocesti, ki je poleg nastale velike materialne škoda vzela tudi štiri življenja.
Tovrstne nesreče vselej vzbujajo občutke negotovosti in nemoči ter porajajo številna vprašanja kako in zakaj je sploh prišlo do takšne tragedije in seveda kdo je za to odgovoren. S slednjimi se slej ko prej srečamo, ko se odločimo uveljavljati odškodnino bodisi iz naslova materialne ali nematerialne škode.

Osnovno načelo pravnega reda pravi, da kdor drugemu povzroči škodo, jo je dolžan povrniti, če ne dokaže, da je škoda nastala brez njegove krivde. Za vsak škodni dogodek se torej ugotavlja krivda. Vso škodo, ki je nastala v škodnem dogodku, je dolžan poravnati tisti, ki je kriv, da je do škodnega dogodka prišlo. Pri verižnih oziroma množičnih prometnih nesrečah pa seveda pridemo do težave z ugotavljanjem krivde in z njo povezane odškodninske odgovornosti. Pri velikem številu udeleženih vozil je postopek preiskave, torej ugotavljanja krivde lahko izjemno dolgotrajen in zapleten. Še posebej pri večji škodi in smrtnih primerih, ko se sprožijo tudi drugi postopki, v prvi vrsti kazenski postopek. Ključna cilja preiskave množične prometne nesreče sta ugotoviti oziroma čimbolj se približati t. i. absolutni resnici ter zbrati čim več informacij in dokazov, s katerimi bodisi obremenimo ali razbremenimo udeležence nesreče s krivdno odgovornostjo. Pri večjemu številu udeležencev pa je pogosto krivda (in z njo odškodninska odgovornost) deljena. Pri deljeni odgovornosti pa se rado zaplete pri ugotavljanju deleža (sokrivdi) posameznih povzročiteljev. Ugotavljanje deleža krivde posameznega povzročitelja je lahko dolgotrajnejše, še posebej, če povzročitelji svojo odgovornost odklanjajo oziroma zavračajo (pred sodiščem). Na koncu lahko tudi pride do ugotovitve, da krivde ni moč pripisati nobenemu subjektu (temveč višji sili – npr. vremenu) ali pa se pripiše upravljalcu ceste. Pri deljeni krivdi zakon sicer omogoča, da je za škodo, ki jo v nesreči utrpijo drugi (torej tretje osebe), odgovornost povzročiteljev solidarna. To pomeni, da lahko povrnitev vse škode, ki ste jo utrpeli, terjate od enega ali vseh voznikov. Kar pa je seveda slaba tolažba v primeru, da se odgovornih oseb ne da določiti.

Na podlagi zapisanega je seveda jasno, da je v takšnih primerih bistveno težje priti do odškodnine, kot običajno. Zaradi dolgotrajnejših postopkov lahko kaj hitro pride do zamud in napak v postopku, ki vas lahko stanejo vaše odškodnine. Zato je priporočljivo, da si v postopku uveljavljanja odškodnine že pravočasno zagotovite strokovno in kakostno pravno pomoč oziroma zastopnika. Seveda pa velja previdnost pri izbiri zastopnika, saj vam bo le izkušena in strokovna pomoč zagotovila kar se da visoko odškodnino.

Pri poraVnava™, smo si v letih našega delovanja nabrali že številne izkušnje s primeri prometnih nesreč in jih tudi uspešno zaključili. Ukvarjali smo se tudi s primeri množičnih prometnih nesreč (pri množični prometni nesreči z dne 28.12.2014, smo uspešno zastopali kar 13 strank!), kar pomeni, da vam v takšnih primerih resnično lahko ponudimo vrhunsko in strokovno storitev.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

5 NASVETOV: Poškodba na delu

Poškodba na delu in odškodnina Ste se poškodovali pri delu? NUJNO preberite kako ravnati po poškodbi pri delu! 1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ Prvi korak

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …