fbpx

Vas je ujel radar? Kako se lahko izognete plačilu

Nemalokrat se lahko zgodi, da spregledamo kakšen znak za omejitev hitrosti oziroma se spozabimo in nas premami odprta, prazna cesta pred nami. Toda pozor, ob cesti lahko na nas preži radar – bodisi viden ali pa spretno zamaskiran v navidez običajen smetnjak ali pa nameščen v parkiranem vozilu. V zakonu in drugih strokovnih virih, se takšnemu načinu lova na prekrškarje pravi ugotovitev storitve prekrška s tehničnimi sredstvi. Plačilni nalog, ki se lahko nekaj časa za tem znajde v našem nabiralniku nas ne samo neprijetno preseneti, temveč tudi lahko povzroči neprijetno luknjo v naši denarnici.
Toda prejem plačilnega naloga še ne pomeni, da vam je le-tega nujno potrebno plačati. Seveda imate vselej možnost, da ugovarjate očitkom o storitvi prekrška, še najbolj koristno pa je, da pozorno preverite datum kdaj je bil začet postopek o prekršku, ki ste ga domnevno storili. Zakon o prekrških (ZP-1) v prvem odstavku svojega 42. člena določa, da postopka o prekršku zoper varnost cestnega prometa, ki je bil ugotovljen s tehničnimi sredstvi in storilec s kršitvijo ni bil seznanjen, ni dopustno začeti, če od dneva storitve prekrška preteče več kot 30 dni. To pomeni, da v kolikor prejmete plačilni nalog ali kakršnokoli odločbo o domnevni storitvi prekrška, o kateri predhodno seveda še niste bili seznanjeni in je ta listina bila pripravljena več kot 30 dni od datuma domnevne storitve prekrška, niste dolžni da globo plačate oziroma imate učinkovit razlog, da takšnemu plačilnemu nalogu uspešno ugovarjate.
Seveda velja tukaj opozorilo, da zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek, ki meri na pregon storilca prekrška. Tako na primer prejem obvestila o storitvi prekrška ali pa pravočasna vročitev plačilnega naloga, zastaranje pretrga, kar pomeni, da zastaralni rok začne teči znova. Postopek o prekršku pa v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o prekršku.
Če imate kakršnakoli dodatna vprašanja v zvezi z zgornjo tematiko, nas lahko pokličete na 080 13 14 ali pišete na info@poravnava.si

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …