fbpx

»ste bili žrtev kaznivega dejanja?«

V družbi se srečujemo s porastom nasilja na splošno, še posebej s porastom fizičnega nasilja. Vsem oblikam je skupno to, da povzročitelj izvaja oziroma je izvajal fizično silo nad žrtvijo. Tovrstna kazniva dejanja puščajo posledice na psihičnem, nemalokrat pa tudi na fizičnem zdravju žrtve.

Vsak človek ima pravico živeti varno, brez nasilja. Zato pripada žrtvam nasilnega naklepnega dejanja ali pa njihovim svojcem (v primeru smrti) v skladu z Zakonom o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj pravična odškodnina. Prav zaradi težkih posledic kaznivih dejanj, je evropska unija že leta 2004 sprejela direktivo, ki zagotavlja, da ima vsaka država članica urejeno nacionalno shemo, ki žrtvam kaznivih dejanj zagotavlja pošteno in primerno odškodnino, ne glede na državo prebivališča žrtve in ne glede na to, v kateri državi članici je bilo kaznivo dejanje storjeno (t.i. čezmejni primeri), poleg tega pa direktiva določa tudi sistem sodelovanja med nacionalnimi organi posameznih držav pri prenosu vlog za odškodnino v omenjenih čezmejnih primerih.

Slovenski pravni red žrtvam kaznivih dejanj podeljuje pravno varstvo s tem, da jim omogoča uveljavljanje odškodnine za pretrpelo škodo. V kolikor je škodo povzročil znani storilec, je le- ta dolžan povrniti tako materialno, kot tudi nematerialno škodo. Odškodnina se prizna, če ste utrpeli telesno poškodbo, okvaro zdravja ali duševne bolečine, kot posledica dejanja pa mora nastati vsaj ena vrsta škode (duševne bolečine, izgubljeno preživljanje, stroški v zvezi z zdravljenjem, pogrebni stroške, škoda za uničene stvari, stroški zaradi uveljavljanja odškodnine).

Za telesne bolečine se glede na okoliščine primera, stopnjo bolečine zaradi poškodbe ali okvare zdravja, trajanje bolečin in v skladu z načelom pravične denarne odškodnine določi odškodnina v razponu od 50 EUR do 10.000 EUR. Odškodnina zaradi smrti bližnjega se lahko vsem svojcem ene osebe skupno prizna v višini do 10.000 evrov. Žrtev kaznivega dejanja lahko zahteva odškodnino tudi za duševne bolečine, in sicer le za zmanjšanje življenjske aktivnosti, okrnitev svobode, skaženost, kršitev dostojanstva in za okrnitev drugih osebnostnih pravic žrtev kaznivega dejanja skupno v najvišjem znesku 10.000 EUR.

V kolikor ste bili žrtev kaznivega dejanja in ne veste kako bi uveljavljali pravično odškodnino za utrpelo škodo nas pokličite na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišite na elektronski naslov info@poravnava-pna.si.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Osebni stečaj fizične osebe

Ste prezadolženi? Osebni stečaj fizične osebe je lahko rešitev! Da bi vam olajšali odločitev za osebni stečaj, smo za vas pripravili informacije s katerimi se

Več »

Višina odškodnine

Je višina odškodnine odvisna le od obsega škode? Večje kot so poškodbe, višja bo odškodnina. Tako misli velika večina naših strank, ki se svoj primer

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …