fbpx

Ste bili udeleženec prometne nesreče, vsebnost alkohola pa je bila višja od dovoljene ?

Lahko si pogledate več vsebin na spletni strani : Odškodnina pri prometni nsesreči ali na blogu z veliko koristnimi  članki iz področja prava

Vsebnost alkohola pri voznikih je poleg prevelike, oziroma neprilagojene hitrosti, eden glavnih razlogov prometnih nesreč pri nas. Zaradi prekomerne količine zaužitega alkohola, lahko ob morebitni prometni nesreči, pride do različnih posledic, ki so bodisi lažje ali težje, včasih pa celo tragične!

Tokrat se osredotočimo na razmerje zavarovanca (voznika), ki je povzročil prometno nezgodo, med njegovo ali njeno zavarovalnico, pri kateri je vozilo zavarovano.

V Splošnih pogojih, ki so priloga Zavarovalne police, jasno piše kdaj zavarovanec izgubi pravice iz zavarovanja v primeru vožnje pod vplivom alkohola. Govorimo o vsebnosti alkohola nad dovoljeno mejo.

Prepustimo podrobnosti organom, ki obravnavajo prometne nezgode (policija, preiskovalni sodnik , sodnik za prekrške, idr…) in posvetimo našo pozornost »drobnemu tisku v Splošnih pogojih o zavarovanju vozila«;Tam namreč piše, da voznik ni odgovoren za prometno nesrečo (čeprav je vozil pod vplivom alkohola nad dovoljeno mejo) v primeru, ko ni »sam povzročil prometne nesreče ».

Seveda pa tukaj opazimo naslednji problem:    

Voznik mora dokazati, da ni povzročitelj prometne nezgode. Kako to narediti, je prepuščeno vozniku (če seveda zaradi nesreče ni izgubil življenja!).

Voznik udeležen v prometni nesreči, lahko zaradi vsebnosti alkohola, kot morebitni povzročitelj nesreče, postane regresni dolžnik do zavarovalnice, saj zavarovalnica običajno izplača odškodnino oškodovancem  ter potem ta denar terja kot povračilo (regres) od povzročitelja, ki je nesrečo povzročil v stanju opitosti.

Tukaj pa se zgodba lahko zaplete!

Oškodovanec (na primer voznik drugega vozila udeleženega v prometni nesreči)vloži pri zavarovalnici zahtevek za odškodnino, ki mu jo zavarovalnica v veliki verjetnosti tudi izplača, kajti domnevni povzročitelj nesreče je vozil pod vplivom alkohola. Zavarovalnica pa nato terja ta znesek od tega domnevnega povzročitelja nesreče.

Do resnega zapleta pa lahko tukaj pride, ko voznik, ki se je znašel v položaju regresnega dolžnika dokaže, da nezgode ni povzročil on, temveč nasprotni udeleženec, torej oškodovanec. Kako to dokazati pa je že druga zgodba, ki zahteva večjo potrpežljivost bralcev in seveda nekaj razmišljanja udeležencev postopka.

Pri poraVnaviTM  tovrstne težave in zaplete uspešno rešujemo po sistemu: »strokovno usposobljeni, strokovno rešujejo prometno – prekrškovne probleme na najvišji možni ravni!«

 Za stranke smo pripravljeni storiti vse, ne glede na čas in trud, s ciljem, da se vsi  tovrstni postopki zaključijo karseda uspešno in v korist vseh naših strank.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …