fbpx
izbrisani odškodnina

Spremembe Zakona o povrnitvi odškodnin izbrisanim

Pred napovedano drugo obravnavo zakona o odškodninah za izbrisane, je koalicija predlagala nekaj dopolnitev zakona. Tako naj bi po novem mesečni pavšal za izbrisane znašal 50,00 EUR, kar je 10,00 EUR več kot je to predvidel prejšnji osnutek zakona. Poleg mesečnega pavšala se je zvišala tudi zgornja omejitev višine odškodnine, ki bo po novem lahko v sodnem postopku znašala 3 – kratnik in ne več 2,5 – kratnik odškodnine, ki bo določena v upravnem postopku.

Z omenjenimi spremembami se po besedah ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta koalicija nekoliko približuje tistemu, kar zahtevajo izbrisani in njihove organizacije, “zagotavlja pa tudi večjo zanesljivost, da bo zadeva prišla skozi na Evropskem sodišču za človekove pravice“. Nihče pa ne more predvideti ali bodo spremembe dejansko zadovoljile omenjeno sodišče.

Izbrisani, ki so zahtevali precej višji mesečni pavšal, tudi z novim predlogom niso zadovoljni, saj ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Prav tako pa mora država urediti še druga odprta vprašanja, ki so povezana z izbrisanimi, kot npr. upravičenost do odškodnin tistih, ki so si po izbrisu prizadevali urediti status v Sloveniji, vendar so bile njihove vloge zavrnjene.

Odmevna je tudi dopolnitev, ki določa, da se bodo odškodnine višje od štiri tisoč evrov, upravičencu izplačale v petih enakih obrokih. Koalicija je predlagala tudi, da bi izbrisani, ki so pridobili dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji, spadali v prednostno kategorijo pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem.

Tudi opozicija je predlagala nekaj sprememb zakona, in sicer tudi takih, ki izbrisanim jemljejo ugodnosti do katerih bi bili upravičeni z dosedanjim osnutkom zakona. Stranka SDS je predlagala, da izbrisani, ki jih je država leta 1992 izbrisala iz registra stalnega prebivalstva in jih prenesla v posebno evidenco tujcev, ne bi imeli samodejne pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja, državne štipendije in prednostne obravnave pri reševanju socialnega ter stanovanjskega vprašanja, kot to predvideva zdajšnji predlog zakona.

Vse predlagane spremembe bodo obravnavane v torek, ko bo  potekala druga obravnava zakona s strani odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Virant pa je prepričan, da bo DZ zakon sprejel še ta mesec.

PoraVnava ™ vam nudi 24 urno pravno svetovanje vsem izbrisanim na svoji brezplačni telefonski številki 080 13 14, prav tako pa vas vabi v eno izmed svojih številnih poslovalnic po Sloveniji, kjer vas pričakujejo pravni svetovalci.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Osebni stečaj fizične osebe

Ste prezadolženi? Osebni stečaj fizične osebe je lahko rešitev! Da bi vam olajšali odločitev za osebni stečaj, smo za vas pripravili informacije s katerimi se

Več »

Višina odškodnine

Je višina odškodnine odvisna le od obsega škode? Večje kot so poškodbe, višja bo odškodnina. Tako misli velika večina naših strank, ki se svoj primer

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …