fbpx

Se nam obetajo spremembe pri izvršbi na minimalno plačo?

Vlada RS je dne 15. maja 2015 Državnemu zboru predložila v obravnavo Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju, ki se bo obravnaval po skrajšanem postopku. S predlogom se spreminja le pet členov, z njimi pa se uresničuje ustavno načelo socialne države.

Predlagane spremebe so:

  • omejitev stroškov izvrševalcev sklepa o izvršbi v primeru nerubljivih prejemkov,
  • sprememba ureditve omejitve izvršbe tako, da je minimalni varovani znesek, ki mora dolžniku

            ostati v primeru izvršbe, znesek v višini, ki ni nižji od minimalne neto plače,

  • omejitev izvršbe na veteranski dodatek tako, da je možno nanj poseči le v primeru izvršbe za izterjavo terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal,
  • izvzetje enkratnega prejemka ob namestitvi otroka v rejniško družino iz izvršbe
  • izvzetje prejemkov dolžnika po Zakonu o urejanju trga dela iz izvršbe,
  • jasnejša ureditev uveljavljanja višjih omejitev zaradi preživljanja družinskih članov ter sprememba ureditve omejitve izvršbe v primeru, ko dolžnik prejme prejemke za več mesecev naenkrat.

Do sedaj je veljalo, da je dolžniku moralo pri rubežu denarnih sredstev ostati vsaj 70% (553,31 EUR) minimalne bruto plače, predlog pa ta odstotek zvišuje na 76% (600,95 EUR) minimalne plače, kar pomeni, da bo dolžnikom na bančnem računu moralo ostati več sredstev kot sedaj. Nespremenjena pa bo ostala določba, ki določa, da mora dolžniku, v primeru rubeža zaradi neplačila preživnine, na računu ostati vsaj 50% minimalne plače. Nadalje, je do sedaj veljalo, da v kolikor je dolžnik prejel v enem mesecu več nakazil za nazaj, so ta sredstva lahko rubili. To se sedaj spreminja, in sicer bo moral izvrševalec sklepa o izvršbi upoštevati omejitve izvršbe za vsak posamezni mesec za katerega je dolžnik prejel nakazila. Prav tako bo po novem posebej napisana prepoved bankam in izvrševalcem sklepa, da svoje stroške zaradi izvršbe poplačajo iz prejemkov, na katere je izvršba omejena.  Sedaj se pogosto dogaja, da banke svoje stroške poplačajo tudi iz prejemkov, na katere izvršba ni mogoča (npr. iz denarne socialne pomoči).

Predlagane spremembe so milejše od trenutne ureditve, zato so vsekakor dobrodošle.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …