fbpx

Prometni prekršek, ki ga storimo v tujini

Če kazni za prometni prekršek, ki ga storimo v tujini, iz takšnih ali drugačnih razlogov ne poravnamo takoj, lahko postopki potekajo na dva različna načina. Odločbo o prekršku nam lahko vročijo organi tuje države (neposredno ali posredno prek mednarodne pravne pomoči) ali se odločba posreduje v priznanje in izvršitev našim pristojnim organom. Da se kazen lahko pri nas izvrši, mora biti znesek globe najmanj 70 evrov, pri čemer slovenski pristojni organi ne preverjajo, ali je tako ravnanje tudi prekršek po slovenskem pravu. Takšni prekrški zastarajo v dveh letih od dne, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna. Pri tem je pomembno tudi to, da mora tuj prekrškovni organ prevesti pisanje v uradni jezik države naslovnika (oz. v jezik, ki ga naslovnik razume), če obstaja domneva, da naslovnik ne razume jezika, v katerem je listina sestavljena. Če se torej listine vročajo prek slovenskega sodišča, je dolžnost le-tega, da naslovnika opozori, da lahko sprejem listin zavrne, če niso napisane v jeziku, ki ga razume.

Če nam organi tuje države sami vročijo odločbo potem je kazen plačana pristojnim organom te države (oz. na račun, ki je naveden v odločbi ali obvestilu). Če pa so tuji organi za izvršitev zaprosili naše pristojne organe, potem gre prihodek državi izvršiteljici, torej Republiki Sloveniji, razen, če se državi dogovorita drugače. Na tem mestu je za vse kršitelje dobrodošla tudi informacija, da se kazenske točke, izrečene za prekrške v tujini, pri nas ne upoštevajo.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …