fbpx

Odškodnina za poškodbo na delovnem mestu

Nemalokrat se zgodi, da se delavci pri opravljanju svojega dela poškodujejo. V takih primerih so ob izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev upravičeni do primerne denarne odškodnine. 

Odškodninsko odgovornost delodajalca ureja Zakon o delovnih razmerjih, ki v 1. odst. 184. člena določa, da: »če je delavcu povzročena škoda pri delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec po splošnih pravilih civilnega prava«. Delodajalec lahko za škodo, ki je nastala delavcu pri ali v zvezi z delom, ki ga opravlja, odgovarja tako subjektivno kot objektivno.

O subjektivni odgovornosti govorimo, kadar je do nezgode oz. škode prišlo zaradi malomarnega ali naklepnega dejanja oz. opustitve dolžnosti delodajalca. Delodajalec je npr. delavcem dolžan zagotoviti varno delovno okolje. V kolikor opusti svojo dolžnost in zaradi tega pride do nezgode v kateri delavec utrpi škodo, mu jo je delodajalec dolžan povrniti, saj krivdno odgovarja za nastanek škode.

Obstajajo tudi primeri, ko delodajalec ni krivdno odgovoren za nezgodo in nastalo škodo, pa vseeno mora delavcu izplačati odškodnino. V takih primerih govorimo o objektivni odgovornosti delodajalca, ki je podana kadar do nezgode pride zaradi nevarne stvari (npr. nevarni delovni stroji, nevarna orodja, kemikalije, ipd.) ali zaradi nevarne dejavnosti pri katerih obstaja povečana možnost nezgode (npr. gradbena dela, dela na višini, ipd.). Ker je delodajalec lastnik takšne nevarne stvari oz. je on tisti, ki se ukvarja z nevarno dejavnostjo, v skladu z Obligacijskim zakonom objektivno odgovarja za škodo, ki nastane kot posledica nezgode pri delu.

Vsaka nezgoda pri delu mora biti dokumentirana v skladu z zakonom, kar pomeni, da mora delodajalec npr. nezgodo prijaviti Inšpektoratu Republike Slovenije za delo na ER-8 obrazcu, sestaviti zapisnik o nezgodi, opraviti preiskavo primera ipd.. V kolikor so podane vse predpostavke za upravičenost do odškodnine, lahko odškodnino terjamo od delodajalca. Podjetja imajo po navadi zavarovano splošno civilno odgovornost, zato lahko zahtevek za odškodnino naslovimo neposredno na zavarovalnico, pri kateri je v času nezgode bilo sklenjeno tovrstno zavarovanje. V kolikor pa delodajalec nima sklenjenega zavarovanja za civilno odgovornost, moramo odškodninski zahtevek nasloviti neposredno na njega. V primeru, da delodajalec odklanja izplačilo odškodnine (se ne želi poravnati z oškodovancem oziroma njegovim zastopnikom), pa je potrebno vložiti civilno tožbo na sodišče, ki potem pravnomočno odloči kdo je odgovoren za nezgodo, v kolikšni meri in ali je oškodovanec upravičen do odškodnine ter v kakšni višini.

V kolikor pride do nezgode pri delu zaradi neprevidnosti oziroma malomarnosti samega oškodovanca (njegova krivda), pa seveda ne more zahtevati izplačilo odškodnine za utrpelo škodo od delodajalca, saj je sam odgovoren za nastanek nezgode in iz tega izvirajoče škode.

Ne odlašajte!!
Za brezplačen pravni nasvet nas pokličite na 080-13-14 ali nam pošljite sporočilo na info@poravnava-pna.si!

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …