fbpx
porok

Porok, zakaj pa ne?

porok

Biti porok je skorajda tako, kot bi sami najeli kredit le, da izposojeni denar uporabi nekdo drug. Po prebranem sklepam, da razumete zakaj vam biti porok absolutno odsvetujem.

Poroštvo ima svoje značilnosti in posebnosti, ki se od drugih institutov kar precej razlikuje. Biti nekomu porok pomeni, da ste dodatno ”sredstvo”, ki upniku zagotovi poplačilo terjatve ali kot pravna stroka pravi – porok se upniku zaveže, da bo izpolnil veljavno in zapadlo obveznost dolžnika, če ta tega ne bo storil.

Ali se zavedate vaše omejenosti?

V trenutku, ko postanete porok postanejo vaše obveznosti zavezujoče istočasno pa postanete odgovorni in omejeni v poslovanju in to brez kakršnekoli premoženjske koristi. Omejenost je osredotočena predvsem na vašo morebitno željo v prihodnosti po dvigu kredita, katerega vam bo banka zavrnila ali vam ga izplačala v manjšem znesku kot bi bil sicer upravičeni. Iz pravne perspektive je to le ena izmed manjših oblik odgovornosti in nasploh težav, ki se vam lahko pojavijo ob sklenitvi poroštvene pogodbe.

Obseg porokove odgovornosti

Ena izmed najpomembnejših obveznosti, ki verjamem, da vas bo prisilila v razmislek, je odgovornost poplačila dolga glavnega dolžnika. Odgovornost je namreč zelo velika. Predstavljajte si, da doma sedite na kavču in ob nedeljskem jutru prebirate poraVnavine novice, ko vam poštar prinese priporočeno pismo. Iz lepega jutra vam pade mrak na oči, saj ste prejeli poziv v plačilo že zapadlih obveznosti, ki morajo biti poravnane v roku 8 dni od dneva vročitve in to obveznosti, za katere sploh niste vedeli, da jih imate. Točno to vas lahko doleti zgolj na podlagi poroštvene pogodbe saj ima zaradi ne plačila glavnega dolžnika, upnik pravico terjati tudi vas.

Najbolj sporno od vsega je dejstvo, da mora porok poleg glavnice povrniti tudi vse stroške, ki  jih je imel upnik, da bi izterjal dolg od glavnega dolžnika. Nadalje odgovarja tudi za vsako povečanje obveznosti, ki je nastalo z dolžnikovo zamudo ali po dolžnikovi krivdi. Iz navedenega je moč sklepati, da prvotna vezava na poplačilo točno določenega zneska sploh ni nujna, saj je znesek dolga za poroka odvisen od več nepredvidljivih dejavnikov.

Premislite!

Če vas opisano ni odvrnilo od sklenitve poroštvene pogodbe in si mislite, da lahko vašemu prijatelju popolnoma zaupate, mi najprej povejte ali sem lahko tudi jaz prijatelj vašemu prijatelju. V nasprotnem primeru raje razmislite še enkrat.

Situacije, ki jih imamo v življenju skoraj vedno vrednotimo po nekih notranjih smernicah in na podlagi le-teh izoblikujemo možne rezultate. Omejeni smo v prepričanju, da smo pripravljeni na vse možne scenarije vendar temu ni tako. Najhujša stvar, ki se lahko poroku zgodi je, da se glavni dolžnik odloči za osebni stečaj. Porok je tako odvisen od aktivnega ravnanja upnika za prijavo terjatve v stečajno maso, saj je to skoraj edina možnost povračila denarja od dolžnika. Še eden izmed indikatorjev, da so roke poroka resnično zvezane.

Ste vedeli, da se lahko upnik zavaruje tudi z več poroki za en sam dolg?

Tudi to je možno in je v praksi kar pogosto. Temeljno velja, da več porokov za nek dolg odgovarja solidarno, ne glede na to, ali so se zavezali kot poroki skupaj ali pa se je vsak od njih zavezal upniku posebej. V pravnem svetu ne glede na to ostajate porok, ki uveljavlja pravice in izpolnjuje obveznosti sam, zato naj vas – saj smo v tem skupaj – v tem primeru ne zaslepi.

Če ste mislili, da se institut poroka udejanja samo v (nam najbolj znanih) situacijah kot so zavarovanje za dvig kredita, se krepko motite. Poroštvo je tudi takrat, ko vzamete na lastno ime nakup naprave za tretjo osebo in ji zaupate, da bo redno vršila plačilo. Nadalje se enako obravnava zavarovanje najemne pogodbe s porokom, kadar je le-ta insolventen ali pa je najemnina višje vrednosti.

V kolikor ste že sklenili poroštveno pogodbo ali si jo ne glede na vse, še vedno želite skleniti naj vam le-to preveri pravnik. Posvetujte se najprej, preverite svoje najboljše možnosti in se zavarujte še preden postanete sredstvo zavarovanja.

Več o poroštvu si lahko preberete v Obligacijskem zakoniku (XXIX. poglavje: Poroštvo).

Nadija Dukić, dipl. prav. (UN)
PRAVNA SVETOVALKA
poraVnava z velikim V

Potrebujte pravni nasvet?
Pokličite naše pravnike na brezplačno telefonsko številko 080 13 14!

Dosegljivi smo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …