fbpx

Ponovno možen odvzem vozila!

Pred nekaj dnevi je v veljavo stopila novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki v 23. členu določa, da bo policist lahko, v zakonu določenih primerih, vozniku zasegel motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška. Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Prav tako za hujši prekršek šteje vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja oz. vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oz. prepoved uporabe vozniškega dovoljenja. Hkrati novela zvišuje kazen za neupoštevanje znakov, s katerimi policija ustavlja, in za neupoštevanje prepovedi nadaljnje vožnje. Kazen se v teh primerih podvaja z zdajšnjih 250 na 500 evrov.

Poleg storitve hujšega prekrška pa mora biti izpolnjen še eden izmed taksativno naštetih pogojev, in sicer:

  • če je bil voznik v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h;
  •  zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h;
  • zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti zunaj naselja za več kot 40 km/h;
  • zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h;
  • zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi ali zaradi odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja.

Vozilo bo policist lahko zasegel tudi, če se voznik zaloti pri storitvi hujšega prekrška in se storilcu izvršuje kazen oz. sankcija prepovedi vožnje motornega vozila, če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oz. prepoved uporabe vozniškega dovoljenja, če storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje z le to nadaljuje. Ob zasegu vozil, se bo le to oddalo sodišču, ki je pristojno za odločanje v postopku o prekršku oz. se bo lahko do izdaje sodbe hranilo pri policiji.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …