fbpx

Pogled na tuje – alkotest na Hrvaškem ni obvezen

Skorajda vsak od nas je že bil kdaj razočaran, jezen ali pa že kar besen, ko mu je njegova zavarovalnica po vložitvi zahtevka, le-tega zavrnila s suhoparno in skopo utemeljitvijo, da so po njihovih splošnih pogojih enostavno niso dolžni izplačati zavarovalnine.

Pri temu gre verjetno za univerzalno lastnost vseh zavarovalnic po svetu in ne samo naših. V preteklih dneh nam je pozornost pritegnil prav takšen primer iz sosednje Hrvaške: gospod je imel prometno nesrečo, v kateri je, hvala bogu, prišlo le do materialne škode, zaradi česar udeleženci nesreče niso obvestili policije. Takoj naslednji dan se je oškodovanec odpravil  na zavarovalnico, kjer je imel sklenjeno kasko zavarovanje za svoj avtomobil. Toda tam so mu zavrnili kritje škode, sklicujoče se na njihove splošne pogoje, ki udeležencem prometnih nesreč nalagajo, da  nemudoma po nesreči v kateri so udeleženi kot vozniki, o tem obvestijo policijo in opravijo preizkus alkoholiziranosti. To pomeni, da bi oškodovanec moral v vsakem primeru, ne glede na obseg škode, o dogodku obvestiti policijo, ta pa bi seveda se morala na obvestilo odzvati z ogledom kraja dogodka ter obveznim preizkusom alkoholiziranosti udeleženih voznikov.

Zanimivo pa je to, da na Hrvaškem noben predpis ne nalaga dolžnosti, da morajo udeleženci prometnih nesreč  z zgolj lahko materialno škodo, o dogodku obvestiti policijo oziroma da mora ta, takšen slučaj nujno obravnavati in pri tem opraviti tudi preizkus alkoholiziranosti. Prav tako je hrvaška sodna praksa nalaganje takšnih obveznosti zavarovancem, ki jih za primere škodnih dogodkov nalagajo zavarovalnice, označila kot nične, v kolikor jih seveda ne predvidevajo oziroma nalagajo tudi uradni pravno veljavni predpisi.

Zavarovalnice marsikje po svetu (kakor tudi pri nas), očitno vse prepogosto preprosto sledijo le pravilom, ki si jih postavljajo same in so kot taka, pisana predvsem njim na kožo…

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …