fbpx

Odgovornost za nesreče na smučiščih

Pred nami je čas šolskih počitnic in s tem zimskih radosti. Marsikatera družina ali posameznik jih bo z veseljem preživel na smučiščih, bodisi doma ali v tujini. Kjer koli že bomo, blizu ali daleč, visoko ali malo nižje, na strmem ali položnem terenu – na vseh smučiščih veljajo enaka pravila in bonton in povsod lahko pride do raznih nesreč in poškodb.

Če se na smučišču poškodujemo in sklepamo, da je za poškodbo kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, moramo takoj ukrepati, dokler so dokazi še vidni oz. ugotovljivi. Pri tem je treba poudariti, da je upravljavec smučišča morebiti odgovoren le, če smo smučali na tehnično zavarovani, odprti, torej smučarjem dostopni smučini.

Odgovornost drugega smučarja pa nastopi, če je ta ravnal v nasprotju s pravili varnega smučanja, kot so določena v mednarodnih pravilih FIS in določbah Zakona o varnosti na smučiščih. Med pogoste vzroke nesreč sodijo prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje, nedovoljeno prečkanje smučišča, zadrževanje na smučišču, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, deloma pa tudi neprimerna oprema in precenjevanje smučarskih sposobnosti.

Če pride na smučišču do kakršne koli poškodbe, je treba poiskati reševalno in nadzorno službo, ki na smučišču napravita zapisnik, fotografirata okoliščine nesreče (če imamo pri sebi npr. mobilni telefon s fotoaparatom, tudi sami fotografirajmo kraj dogodka, če le zmoremo). Treba je zbrati imena in naslove prič dogodka, saj so največkrat ključna pomoč pri dokazovanju krivde. Zaželeno je, da shranite veljavno smučarsko karto. Reševalna služba na smučišču ugotavlja tudi psihofizično stanje poškodovanca: pozorni so zlasti na morebitno alkoholiziranost poškodovanca, uporabo zaščitne čelade in drugih zaščitnih oblačil oz. opreme.

Odgovornost za nesreče na smučiščih 1Takojšnje ukrepanje poškodovanega smučarja neposredno po poškodbi na smučišču je smiselno zato, ker mora poškodovanec sam dokazovati obseg škode, ki jo je utrpel, nedopustno ravnanje upravljavca smučišča ali drugega smučarja ter vzročno zvezo med nedopustnim ravnanjem zatrjevanega povzročitelja in nastalo škodo. Odškodninski postopek lahko poškodovani smučar sproži neposredno zoper upravljavca smučišča, drugega smučarja ali zavarovalnico, kjer je imel zatrjevani povzročitelj sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno civilno odgovornost. Pomembno je torej, da zberemo čim več dokazov o sami nesreči, saj bomo le z njimi dosegli povračilo odškodnine.

V kolikor ste se poškodovali in ne veste kako bi uveljavljali pravično odškodnino za utrpelo škodo nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava-pna.si.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …