fbpx

Odgovornost Darsa pri povoženju divjadi na avtocesti

Še več informacij lahko najdete na naše spletni strani odškodnina za prometno nesrečo.

V zadnjem času velikokrat preberemo v medijih, da je prišlo do povoženja divjati na avtocesti.

Po informacijah z Darsa dokončna sanacija ograj in drevja še ni končan, prav tako pa  je bilo zaradi padca drevja zaradi žledu februarja leto podrte ali poškodovane 39.500 metrov varovalne ograje. Po navedba Darsa so delavci že do sredine marca sanirali varovalno žično ograjo do te mere, da je prehod živali onemogočen. Povprečno na leto na avtocestah in hitrih cestah zabeležijo okoli 1000 povoženih živali.

Ko navajajo v Družbi DARS d.d. “vzdržuje avtoceste vsakodnevno z vso skrbnostjo in v skladu s predpisi o vzdrževanju, kar je mogoče preveriti tudi v ustreznih listinah (npr. dnevnik dežurne knjige). Med vzdrževanje spada tudi reden pregled varovalne ograje, ki preprečuje vstop divjadi na avtocesto. Tako višina kot pozicija varovalne ograje je izvedena v skladu z evropskimi predpisi za zaščito avtoceste in določena že s projektom za izgradnjo avtoceste.”

V skladu s sodno prakso upravljavcu oziroma vzdrževalcu avtoceste v primeru pojava divjadi na avtocesti ni mogoče očitati pomanjkanje skrbi za varnost na cesti, ko je svoje dolžnosti opravljal skladno s predpisi in ni opustil nobene dolžnosti vzdrževanja avtoceste, pri čemer je ravnal tudi z ustrezno stopnjo skrbnosti po splošnih načelih civilnega prava.

Tako je odgovornost vzdrževalca podana samo v primeru, če se dokaže, da ograja ni bi bila pravilno vzdrževana.

V vsakem primeru pa je ste upravičeni do povrnitve škode, če imate sklenjen delni kasko (za škodo na vozilu, povzročeno s povozitvijo divjadi ali delni kasko za svetlobna telesa in steklene površine) ali polni kasko , potem bo vaša zavarovalnica povrnila nastalo škodo v okviru obveznosti, kot izhaja iz zavarovalne police. Prav tako je potrebno poklicati policijo, da tovrstne dokaze zavaruje, napiše uradno poročilo oz. zaznamek ter nam prihrani morebitna kasnejša neprijetna presenečenja na zavarovalnici.

V kolikor imate vprašanje nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava-pna.si.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …