fbpx

Nižje pokojnine zaradi neplačanih prispevkov tudi v bodoče

Vsi smo slišali o primerih, ko delodajalci za svoje delavce niso vplačevali prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki so dodobra razburili slovensko javnost, saj je bila oziroma bo, tem delavcem ob njihovi upokojitvi, zaradi takšnih kršitev delodajalcev, odmerjena nižja pokojnina.

Konfederacija slovenskih sindikatov je spomladi 2015 na Ustavno sodišče, vložila zahtevo za presojo ustavnosti delov Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2 in ZPIZ-1) zaradi katerih se delavcem odmeri nižja pokojnina, če jim delodajalec od bruto plače ni plačeval prispevkov.

Ustavno sodišče je sprejelo težko pričakovano sodbo, v kateri je sklenilo, da določbi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki določata pogoje pokojninske dobe brez dokupa, nista neustavni. Vlada je nato v odzivu na sodbo zapisala, da je pokojnina pravica iz socialnega zavarovanja, za katero morajo biti tudi plačani prispevki, saj bi bila v nasprotnem primeru omajana stabilnost sistema financiranja in s tem pokazala, da ostaja neomajna pri svojih stališčih. Tako tudi v bodoče ostaja v veljavi sedanji sistem, po katerem se delavcem, ki jim delodajalci niso primerno vplačevali prispevke, odmeri nižja pokojnina.

Sindikati, ki so svoje upe polagali na odločitev Ustavnega sodišča, so razočarani, saj menijo da so ustavni sodniki prezrli krivice, ki jih prinaša delavcem sedanja ureditev. O prihodnjih korakih se bodo še odločili, a so že napovedali pritožbo na pristojnem evropskem sodišču.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Poškodba pri delu in odškodnina

Poškodba pri delu je eden najpogostejših razlogov za odsotnost zaposlenega delavca. V večini primerov je za nastalo škodo odgovoren delodajelec, ki odgovornost pogosto prevzema nase

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …