fbpx

Nezgoda na poti na delo, se ne šteje več kot poškodba pri delu

O odškodninah za poškodbo pri delu si preberite več na Odškodnina zaradi poškodbe na delovnem mestu

S prvim januarjem 2013, se poškodba na poti na delo in iz dela ne šteje več kot poškodba pri delu, temveč kot poškodba izven dela, razen če je prevoz organiziral delodajalec.

V primeru poškodbe na poti in iz dela, je bil po prejšnji ureditvi oškodovanec upravičen do 100% višine nadomestila plače zaradi bolniškega staleža. Sedaj, ko temu ni več tako in se poškodba na poti na delo in iz njega ne šteje več kot poškodba pri delu, pa ima oškodovanec 80% nadomestilo plače. To določilo je zelo pomembno saj iz tega izhaja, da ni upravičen do enakih nadomestili in ugodnosti, ki so izhajale iz prejšnje ureditve.

Navedena sprememba vpliva tudi na pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (npr. višina nadomestila plače, pravica do zdravstvenih storitev, pravica do potnih stroškov, ipd.), pri katerih je pomembno, kako je nastala poškodba.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je bil dne 14.12.2012 objavljen v Uradnem listu RS, št. 96/12 in je pričel veljati 01.01.2013, v 66. členu določa, da se za poškodbo pri delu šteje le, če jo zavarovanec utrpi na redni poti od stanovanja do delovnega mesta ali nazaj, če prevoz organizira delodajalec ter, če jo utrpi zavarovanec na službeni poti. Definicija poškodb, ki so nastale v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenega varstva, ostaja nespremenjena.

Poškodbe, ki so nastale do vključno 31.12.2012, se presojajo po določbah ZPIZ-1, poškodbe, nastale po 01.01.2013, ko je pričel veljati ZPIZ-2, pa se presojajo po določilih novega 66. člena.

Zato morajo delodajalci v primerih poškodb, nastalih po 1.1.2013, pri izdaji obrazca Prijava nezgode – poškodbe pri delu (ER 8), upoštevati spremenjeno določbo 66. člena ZPIZ-2, po kateri se kot poškodba pri delu ne šteje poškodba, nastala na redni poti od stanovanja do delovnega mesta ali nazaj, če prevoza ni organiziral delodajalec.

Tako za primere poškodb in nesreč, ki so se zgodile z lastnim prevozom na poti in iz dela ni potrebno izpolnjevati obrazca Prijava nezgode, saj se sama poškodba vodi kot poškodba izven dela oz. poškodba po tretji osebi izven dela.

V vseh ostalih primerih pa mora zaposlen vsako poškodbo pri delu prijaviti delodajalcu najkasneje v 24 urah od nastalega dogodka, nezgodo pri delu pa mora prijaviti tudi, če zaradi nje ni takoj poiskal zdravniške pomoči.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …