fbpx

Nadzor kršitev bolniške tudi preko Facebooka!

Pred časom je v javnosti zaokrožila brošura informacijske pooblščenke, v kateri je bil podan odgovor na precej aktualno vprašanje: Ali lahko delodajalec preko Facebooka pridobi podatke, da je bil delavec v času zadržanosti od dela zaradi bolezni izven kraja bivanja in te podatke uporabi za dokazovanje v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi?

Odgovor informacijske pooblaščenke je jasen: delodajalec lahko preko Facebooka pridobi podatke, pri preverjanju oziroma ugotavljanju morebitnih kršitev bolniške odsotnosti. Seveda pa je potrebno poudariti, da mora tukaj iti predvsem za javno dostopen profil oziroma vsebine, ki so objavljene na Facebook profilu in niso zavarovane z nastavitvami varstva zasebnosti. Kljub temu je treba opozoriti, da dejstvo, da so določeni osebni podatki javno dostopni, še ne pomeni, da se lahko ti podatki uporabljajo za kakršenkoli namen. Po določbi 16. člena ZVOP-1 se namreč osebni podatki lahko zbirajo le za določene in zakonite namene ter se ne smejo nadalje obdelovati tako, da bi bila njihova obdelava v neskladju s takšnimi nameni, če zakon ne določa drugače. Po mnenju Informacijske pooblaščenke, uporaba fotografij in podatkov, pridobljenih z odprtega Facebook profila delavca, pri vodenju postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi nespoštovanje navodil zdravnika v času bolniške odsotnosti, ni v neskladju z 16. členom ZVOP-1 in se posledično lahko izvaja.

Morebitni kršitelji bodo morali dobro premisliti ali je posamezna javna objava na Facebooku res vredna sankcij ali pa celo zredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

ZAKON O OBVEZNIH ZAVAROVANJIH V PROMETU

Več zakonov poiščite pod zavihkom ZAKONODAJA. Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.

Več »

Zakon o dedovanju (ZD)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. Zakon o dedovanju (ZD)  Zakon o dedovanju (Uradni list SRS, št. 15/76, 23/78, Uradni list RS, št. 13/94 – ZN, 40/94 – odl.

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …