fbpx

NOVOST + VIDEO: Motoristi, pozor! Do odškodnine tudi zaradi neurejenih cestišč

motoristi odškodnina

V zadnjih letih je na naših cestah vedno več motoristov. Statistika kaže, da se je njihovo število v zadnjih 10-ih letih skorajda podvojilo. Na žalost pa so zaradi tega tudi vse pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah. Vendar pa motoristi niso vedno glavni krivec za nesreče. Vse pogosteje so žrtve neurejenih cestišč in v teh primerih so motoristi upravičeni do odškodnine.

Motoristi so pogosto tarča predsodkov, da so na cestah neprevidni in da s svojo agresivno vožnjo ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu. Mnogi jim očitajo tudi neprilagojeno hitrost in objestnost, kar pa ni vedno vzrok za prometne nesreče.

motoristi graf

Vir: Javna agencija RS za varstvo prometa
(Analiza enosledna motorna vozila)

Neurejena cestišča so pogost vzrok, da motoristi utrpijo hude telesne poškodbe

V zadnjem času se je izkazalo, da so motoristi pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, katerih vzrok je neurejeno in neprimerno oskrbovano cestišče. Med najpogostejšimi vzroki za nesreče so pesek na cestišču, poškodbe na cestišču, slabo osvetljene in označene ceste, neodstranjeni oljni madeži in podobno.

Kadar so motoristi udeleženi v prometnih nesrečah, so poškodbe običajno zelo resne. Ob padcu z motorjem so motoristi neposredno izpostavljeni udarcu v telo, zato je velika verjetnost, da utrpijo najtežje telesne poškodbe kot je zlom vratnega vretenca, okvara hrbteničnega živca, težka poškodba glave, komplicirani zlomi in še mnogo drugega. Posledice nesreče so lahko celo takšne, da privedejo do trajne invalidnosti ali nezmožnosti za delo.

Preverite ali vam pripada odškodnina in koliko!

Ste imeli prometno nesrečo? V dveh minutah preverite ali ste upravičeni do odškodnine in koliko vam pripada!

Do odškodnine zaradi neurejenih cestišč

S tega vidika je nujno, da se motoristi seznanite z vsemi možnostmi povrnitve materialne škode in psihofizičnih posledic. To je še posebej pomembno, kadar so telesne poškodbe tako težke, da se vam življenje čez noč spremeni. V takšnih situacijah motoristi potrebujejo ustrezno zdravljenje, v najhujšem primeru pa celo prilagoditev svojega bivalnega okolja.

Pristojni, ki so odgovorni za upravljanje in urejenost cest, svojega dela ne opravijo vedno odgovorno. Kadar je vzrok za nesrečo neprimerna asfaltna podlaga, takrat lahko motoristi zahtevate odškodnino s strani Direkcije RS za infrastrukturo.

V takšnih primerih je še posebej pomembno, da motoristi poiščete nasvet strokovnjakov za odškodnine kot je podjetje poraVnava.si. Dosedanje izkušnje so pokazale, da je samostojno uveljavljanje odškodnine pogosto neuspešno, saj se je sistem razvil v največjega nasprotnika pri pridobivanju odškodnin.

Ne pozabite skleniti zavarovanje AO+

Kljub ugodno rešenemu odškodninskemu primeru, pa je pomembno, da motoristi ne pozabite tudi na sklenitev zavarovanja AO+. To zavarovanje vam nudi dodatno finančno varnost v primeru, ko ste povzročitelj prometne nesreče. Zavarovanje AO+ krije poškodbe motoristov, ki so povzročitelji prometnih nesreč, zato obvezno preverite , ali imate sklenjeno omenjeno zavarovanje.

V primeru smrti so do odškodnine upravičeni tudi svojci

Zavarovanje AO+ pa je toliko bolj pomembno, kadar pride do nesreče s smrtnim izidom. Samo v prvih petih mesecih tega leta je umrlo 22 motoristov in kadar imajo motoristi urejeno zavarovanje AO+, potem so v primeru smrti do odškodnine upravičeni svojci. Odškodnina se izplača tudi v primeru, ko je povzročitelj prometne nesreče tretja oseba.

Ali veste, kaj morate storiti takoj po nesreči?

Kadar so motoristi udeleženi v prometni nesreči, ki je posledica peska na cestišču, lukenj ali zdrsljivega cestišča, je zelo pomembno preudarno in premišljeno ukrepanje, če želite zahtevati odškodnino. Dejstvo je, da so lahko tovrstni postopki zelo zakomplicirani, zato vas lahko najmanjša napaka v postopku stane visoke odškodnine.

V primeru prometne nesreč mora biti policija obveščena o dogodku v roku 24 ur, opravljen pa mora biti tudi test alkoholiziranosti, s katerim se ovrže vožnjo pod vplivom alkohola. Najbolje je, da takoj po nesreči pokličete strokovnjake za odškodnine poraVnava.si. Njihova strokovna pomoč vam je na voljo 24 ur na dan, pri čemer lahko motoristi pokličete na telefonsko številko 080 13 14 ali obiščete spletno stran poraVnava.si.

Ali ste se kdaj vprašali, zakaj poklicati poraVnavo TAKOJ po nesreči?

Zaradi vse večjega števila zahtevkov po odškodninah, je postal sistem največji nasprotnik posameznikom, ki zahtevajo izplačilo odškodnine. Verjetnost, da ste pri tem uspešni, je zelo majhna, možnost napak pa toliko večja. Zahtevanje odškodnin so tako postali dolgotrajni postopki, ki zahtevajo veliko znanja na področju odškodninskega prava, ki pa ga marsikdo nima.

Zato je ključnega pomena, da tudi motoristi, ki so udeleženci v prometnih nesrečah, poiščejo strokovno pomoč. poraVnava je največja odškodninska družba v Sloveniji, ki se že 20 let ukvarja s področjem odškodnin. To je dovolj tehten razlog, da motoristi v primeru nesreče takoj poiščejo njihovo strokovno pomoč.

Specializirani pravniki za odškodninsko pravo vas vodijo skozi celoten postopek in vam primerno svetujejo glede na okoliščine prometne nesreče. Njihovo znanje in izkušnje so dovolj, da vam nudijo različne storitve pravnega zastopanja, zaradi česar je možnost uspešnega odškodninskega zahtevka toliko večja.

Odškodnina za prometno nesrečo

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Read More »

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …