fbpx

Mineva 15 let od podpisa sporazuma o nasledstvu nekdanje SFRJ

Morda niste vedeli, toda minilo je že 15 let odkar so države naslednice – bivše republike nekdanje Jugoslavije, podpisale sporazum o vprašanjih nasledstva, po katerem naj bi se uredila vsa vprašanja glede razdelitve premoženja ter pravic in obveznosti skupne države. Sporazum naj bi predstavljal temelj za napredek pri reševanju odprtih vprašanj med državami v regiji, med drugim pa naj bi tudi predstavljal izhodišče za začetek urejanja poplačila deviznih vlog varčevalcev LB, kakor tudi drugih bank, z območja nekdanje SFRJ. Vsaj tako si je zamišljala Slovenija.

Kot marsikatero vprašanje, se je tudi reševanje vprašanj nasledstva mnogokrat zapletlo ali pa se reševalo zunaj pogajanj o nasledstvu. Tako tudi vprašanje izplačil neizplačanih deviznih vlog podružnic LB, ni nikoli postalo predmet pogajanj o nasledstvu in se je končalo s sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, katero morata zdaj Slovenija in Srbija spoštovati in izvršiti.

Z vidika posameznih varčevalcev je zdaj ta zgodba tako rekoč zaključena, saj jim bo Slovenija (in verjetno tudi Srbija) izplačala njihove devizne vloge, katere so hranili pri podružnicah nekdanje LB. Toda številna druga vprašanja glede dolgov in terjatev med jugoslovanskimi bankami in njihovimi komitenti in predvsem njihovimi dolžniki, še ne bodo tako hitro rešena in bodo morda še dolgo burila duhove in strasti na Balkanu, saj vprašanja glede razdelitve premoženja in obveznosti skupne države, kakor tudi premoženja ter obveznosti posameznih republik in njihovih podjetij, do drugih nekdanjih republik, še dolgo ne bodo rešena in se lahko znajdejo tudi pred kakšno mednarodno sodno inštitucijo.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …