fbpx

Letalski potniki lahko za izgubljeno prtljago zahtevajo odškodnino

Sodišče Evropske unije, je pred kratkim razsodilo, da potniki, ki jim letalski prevozniki med potovanjem izgubijo prtljago, lahko zahtevajo odškodnino in sicer največ do zneska 1131 Special Drawing Rights  (SDR) oziroma približno 1.300 EUR na potnika ne glede na število kosov izgubljene prtljage.

Pri tem pa je treba upoštevati, da se ob registraciji za let posamezen kos prtljage vedno registrira na enega potnika. Zato vam svetujemo, da zaradi povračila odškodnine v primeru izgube prtljage raje svojo prtljago nosite vsak v svoji torbi oz. kovčku. Tako boste imeli večje možnosti za povračilo pravične odškodnine.

Sodišče Evropske unije je odločilo, da so letalske družbe odgovorne za plačilo odškodnine potnikom, ne glede na to, koliko kosov prtljage so jim izgubile. Gre predvsem za primere, ko si več potnikov deli en sam kovček npr. družine ali partnerji, in pri tem ima vsak pravico do odškodnine. Sicer pa je v tem primeru dokazno breme na strani potnikov, da dokažejo, da so imeli svoje stvari v kovčku drugega, za kar pa zadostuje že skupen nakup letalskih kart ali pa skupna prijava na let.

Svetujemo vam, da vedno shranjujete račune za vse stroške, ki vam nastanejo zaradi letalskega prevoznika ob izgubi vaše prtljage (npr. ob nakupu izdelkov za osebno nego, oblačil ipd.) oz. v primerih poškodovanja, uničenja ali izgube vaše prtljage. Le tako boste namreč lahko dokazali višino stroškov, ki so vam nastali in zahtevali njihovo povrnitev.

 

 Uveljavljanje pravic in roki

Najbolje je, da se letalskemu prevozniku v primeru težav pritožite že kar na letališču, saj si s tem povečate možnost ugodne in hitre rešitve. V primeru izgube  zamude ali poškodovanja ali uničenja prtljage dogodek nemudoma prijavitena okencu lost&found. Lahko pa tudi kasneje ampak je potem dokazno breme na vas, da dokažete, da je do poškodbe prtljage prišlo med letom.

Poleg tega morate škodo pisno prijaviti tudi letalskemu prevozniku v roku 7 dni oz. v primeru zamude pa lahko uveljavljate povrnitev stroškov nadomestnih nakupov v roku 21 dneh od prejema prtljage.

Za kakršne koli informacije v zvezi s postopki pridobivanja odškodnine ali pa samega odškodninskega postopka, nas lahko kontaktirate na brezplačno tel št. 080 13 14 ali na preko spletne pošte info@poravnava.si

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …