fbpx

Kaj storiti in kako postopati v primeru ugriza psa

To je vprašanje, ki se poraja (bi se moralo porajati) slehernemu lastniku štirinožnega prijatelja.

Ko gledamo na problematiko s pravnega zornega kota, sta stališči dve, eno je vloga lastnika psa, druga pa je vloga oškodovanca. Odškodninska odgovornost je lahko bodisi na strani lastnika, ki ni poskrbel za primerno nadzorstvo, ali pa na strani oškodovanca (je psa izzival s svojimi dejanji). Med obema se nahaja še deljena odgovornost, kot vmesna pot, kjer je krivda v določenem razmerju razporejena med oba akterja. Problem pa se pojavi, če nas napade pes, za katerega ne vemo, čigav je. Problem tukaj ni le pravni (ne vemo kdo je lastnik in posledično od koga terjati povračilo škode) ampak tudi dejanski, saj ne vemo ali je pes cepljen ali ne (tveganje je še večje).

Vsekakor je lastnik psa tisti prvi, ki mora v slehernem trenutku poskrbeti za »primerno nadzorstvo« nad svojim psom. Ker svojega ljubljenca najbolje pozna, mora izbirati tudi temu primerna sredstva in načine nadzorstva (vodenje psa na vrvici, uporaba nagobčnika, zaprta ograda, pesjak). Če ve, da pes ni navajen tujcev in je v teh srečanjih agresiven, mora morebitne radovedneže opozoriti pred približevanjem, kar stori ustno (na sprehodu) ali pa z opozorilom na dvoriščnih vratih (»Pozor hud pes«). Odprta ograda, ki omogoča pobeg psa, sprehajanje psa brez povodca ali nagobčnika torej lahko pomenita kršitev dolžnosti nadzorstva, kar praktično pomeni odgovornost za škodo, ki jo takšen pes povzroči.

Na drugi strani pa dolžnost tretjih oseb, ki prihajajo v stik s psom, da se vedejo do živali spoštljivo (je ne izzivajo), da upoštevajo opozorila lastnika, ne silijo v neposredno bližino živali, v koliko niso izrecno povabljene s strani lastnika in podobno.

Če iz katerega koli razloga pride do napadi živali, je potrebno takojšnje zdravniško saniranje posledic poškodbe. Potreben je obisk zdravnika, ki obvesti pristojne veterinarske službe o incidentu. Potrebno je namreč preveriti veterinarsko zgodovino psa (cepljenja, morebitni prejšnji napadi) in po potrebi prilagoditi zdravljenje oškodovanca. Ko je zdravljenje končano pa preide v ospredje vprašanje povrnitve škode oškodovancu (če je do nje upravičen).

V kolikor ima lastnik psa (odgovorna oseba) sklenjeno zavarovanje odgovornosti, je zavarovalnica ta, ki prevzame odgovornost za izplačilo odškodnine (v skladu z veljavno sklenjeno polico zavarovanja). V kolikor tovrstno zavarovanje ne obstaja (ali pa če je kritje zgolj minimalno), preide v ospredje lastnik, ki bi moral iz lastnih sredstev povrniti škodo (presežek škode). V kolikor lastnik na to ne pristane prostovoljno, bo potrebno sodno uveljavljanje odškodnine, kjer sodišče določi višino in način plačila odškodnine. Na višino odškodnine vpliva obseg poškodb, čas in način zdravljenja, morebitna skaženost (vidne brazgotine) ter pretrpljen strah.

Na koncu naj še dodam, da mora vsaka oseba sama poskrbeti tako za svojo varnost in zdravje, kot tudi za varnost in zdravje sočloveka. V kolikor imamo nevarnega psa, moramo temu primerno prilagoditi načine nadzora, prav tako pa morajo svoje meje poznati tisti, ki prvič pridejo v stik z neznano živaljo.

Lahko si ogledate več vsebin na spletni strani : Poravnava – odškodnina domača stran ali na blogu z veliko koristnimi  članki iz področja prava

Rok Bosina, univ.dipl.prav

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …