fbpx

Kaj se bo zgodilo z deviznimi vlogami, ki so bile pretvorjene v certifikate?

Eno najpomembnejših vprašanj v postopku verifikacije stare devizne vloge LB je »Kaj se bo zgodilo z vlogami, ki so bile prenesene na privatizacijske račune?«.

Mnogim je znano, da je Federacija BiH leta 1997 sprejela zakon, s katerim je pretvorila devizne prihranke svojih državljanov in v postopku privatizacije v zameno za devizne vloge izdajala certifikate, s katerimi so lahko državljani nato kupovali stanovanja in ostalo državno lastnino. Ustavno sodišče Federacije BiH je smatralo, da je takšna odločitev kršenje Konvencije o pravici do lastnine, zato je leta 2001 razveljavil to odločitev Federacije BiH.

Sedaj je nastopil problem, saj zakon, ki ga je sprejela Slovenija in ureja postopek verifikacije stare devizne vloge LB, v svojem 2. členu določa, da »Neizplačana stara devizna vloga ni stara devizna vloga ali njen del, ki je bila na podlagi predpisov držav delovanja obeh podružnic iz prejšnjega odstavka prenesena na drugo pravno osebo ali na posebne račune za namene posebne uporabe. Te vloge so med drugim stare devizne vloge, ki so jih varčevalci Glavne podružnice Zagreb prenesli na drugo pravno osebo v skladu s predpisi Republike Hrvaške, ki so urejali prenos in prevzem jamstva za stare devizne vloge, in stare devizne vloge, ki so jih varčevalci Glavne podružnice Sarajevo v skladu s predpisi Bosne in Hercegovine prenesli na posebne račune za namen uporabe v postopku privatizacije.« Slovenija tako ne priznava odločitve Ustavnega sodišča Federacije BiH kot tudi ne priznava odločitve »Doma za ljudska prava«, posebnega sodnega telesa v Bih, ki se ukvarja s kršenjem človekovih pravic.

Ali je Slovenija z 2. členom zakona spoštovala odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice ali ne, bo sedaj presojal Svet ministrov Sveta Evrope. V primeru, da Svet ministrov potrdi odločitev, to pomeni, da bodo varčevalci, ki so prenesli svoje devizne vloge na certifikate, ostali brez svojih prihrankov. Žal, v takšnem primeru ne bi prišla v poštev niti pritožba, saj je Evropsko sodišče za človekove pravice zadnja instanca.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …