fbpx

Kaj bo z odškodninami izbrisanih?

Kljub temu, da je vlada zelo skrivnostna glede tematike izbrisanih, je v javnost pricurljalo nekaj novosti, ki pa žal izbrisanim prinašajo slabe novice. Izbrisani že od junija lanskega leta neučakano pričakujejo letošnji junij, ko ima vlada rok za ureditev zakonske podlage za izplačilo odškodnin vsem izbrisanim.

Po več kot 20-ih letih so menili, da bodo le dobili povrnjeno vsaj delček tistega, za kar so bili prikrajšani zaradi protiustavnega izbrisa iz registra stalnega prebivalstva. In bolj kot smo se bližali juniju 2013, bolj smo spremljali delo vlade na tem področju ter čakali, da dobimo kakšne nove informacije. In sedaj, aprila 2013, smo jih naposled le prejeli, vendar le te niso nič kaj obetujoče. Vlada je namreč naznanila, da bo Evropsko sodišče zaprosila za podaljšanje roka glede sestave odškodninske sheme za izbrisane. Vsi upi, da bo že čez dva meseca to področje urejeno in se bodo začele izplačevati odškodnine, so bili v trenutku razbiti. Kljub temu, da vlada še ni prejela odgovora s strani Evropskega sodišča, večina izbrisanih meni in verjame, da bodo njeni prošnji ugodili. Vendar, če prejšnja vlada tega ni bila sposobna urediti v roku enega leta, le kako naj verjamemo novi vladi, da bodo oni to zmogli? Je to zgolj le še en poskus zavlačevanja z izplačili odškodnin? Izbrisani želijo odgovore, ki pa jih ne dobijo.

Vlada je sicer že pripravila akcijski načrt za izvršitev sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih, poleg tega pa zatrjuje, da bodo do konca letošnjega leta poskusili sprejeti zakon, ki bo uredil odškodninsko shemo. Kar je za enkrat znano javnosti glede same odškodnino je zgolj to, da bodo odškodnine izplačane obročno, in sicer v taki višini, da bo to slovenski proračun zmogel izplačati. Glede na trenutno finančno stanje, to zagotovo ni vzpodbudna novica. Nadalje je znano to, da bodo izbrisani lahko izbirali med dvema možnostima, in sicer se bo v upravnem postopku določil pavšal, kdor pa z določenim zneskom ne bo zadovoljen bo nastalo materialno škodo lahko dokazoval v sodnem postopku. Problem, ki se tukaj pojavi pa je, da bo zelo težko dokazati materialno škodo, ki so jo posamezniki utrpeli zaradi izbrisa in posledično izgube pomembnejših pravic. O višini pavšala ni bilo rečeno še nič, so pa poudarili, da se bodo zagotovo upoštevale javnofinančne razmere v državi, kar pomeni, da bodo pavšali najverjetneje nižji kot bi pričakovali. S tem se vlada morda celo želi izogniti plačilu visokih odškodnin, saj se zaveda, da si veliko izbrisanih ne bo moglo privoščiti visokih sodnih stroškov za uveljavljanje višje odškodnine v sodnem postopku.

Vsekakor, v kolikor bo vladi odobren enoletni odlog, bodo morali vsi izbrisani počakati še eno leto, da bodo zvedeli kako lahko uveljavljajo odškodnino. Kdaj bo prišlo do dejanskega izplačila odškodnin pa ostaja neznanka.

PoraVnava ™ vam nudi 24 urno pravno svetovanje vsem izbrisanim na svoji brezplačni telefonski številki 080 13 14, prav tako pa vas vabi v eno izmed svojih številnih poslovalnic po Sloveniji, kjer vas pričakujejo pravni svetovalci.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …