fbpx

Izbrisanim le en euro na dan

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo osnutek zakona o povračilu škode izbrisanim, v katerem je določilo, da bo pavšalna odškodnina znašala 30,00 € na mesec, torej bodo izbrisani za leto dni življenja brez statusa in pravic prejeli 360,00 €. Ta znesek pomeni povrnitev škode za mesec dni življenja brez stalnega bivališča, pravice do dela, do socialnih prejemkov, zdravstvenega zavarovanja in ostalih pravic. Potrebno pa je vzeti v obzir tudi duševne bolečine, ki so izbrisanim nastale zaradi soočanja s številnimi težavami.

Najvišja možna odškodnina za 21 let izbrisa, bo tako znašala zgolj 7.560,00 €, kar pa je občutno premalo. Izbrisani, ki so pravico do odškodnine uveljavljali pred Evropskim sodiščem, so le za nematerialno škodo prejeli po 20.000,00 €, kar je skoraj trikrat več. Poleg tega pa imajo možnost uveljavljati še odškodnino za materialno škodo. Višje uveljavljanje odškodnine bo na podlagi pripravljenega zakona možno uveljavljati le v kolikor bodo izbrisani dokazali (s potrdili, računi, ipd.) stroške, ki so jih imeli z zdravljenjem ali šolnino. Glede na to, da gre za dokumente, ki so lahko stari tudi do 20 let, je razumljivo, da veliko ljudi takih dokumentov nimajo več, to pa še ne pomeni, da tovrstnih stroškov niso imeli.

Poleg tega bodo izbrisani lahko uveljavljali tudi druge oblike pravičnega zadoščenja, med katere osnutek zakona uvršča plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje, vključitev v programe socialnega varstva, nevštevanje izplačane denarne odškodnine v dohodek, ki se upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, pravico do državne štipendije tudi za upravičence s stalnim bivališčem, možnost izobraževanja po javno veljavnih izobraževalnih ali študijskih programih pod enakimi pogoji kot veljajo za državljane Slovenije ter pravico do vključitve v integracijske programe. Odbor ministrov Sveta Evrope bo odločal ali je odškodninska shema primerna, zakon, ki bi moral biti sprejeti do 26.06.2013, pa naj ne bi stopil v veljavo pred septembrom letos.

Skupni znesek, ki ga bo Slovenija izplačala izbrisanim naj bi tako znašal 32,4 milijona evrov, odškodnina pa naj bi izbrisanim bila izplačana v 4 letih in se ne bo štela v dohodnino.

PoraVnava vam nudi 24 urno pravno svetovanje vsem izbrisanim na svoji brezplačni telefonski številki 080 13 14, prav tako pa vas vabi v eno izmed svojih številnih poslovalnic po Sloveniji, kjer vas pričakujejo pravni svetovalci.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …