fbpx

Izbrisani: prvi namigi kakšna naj bi bila odškodninska shema

Kot je 31. januarja objavilo ministrstvo za notranje zadeve, predvideva akcijski načrt vlade za izvršitev sodbe Evropskega sodišča o izbrisanih najprej izplačevanje pavšala, posebno poravanavo in pa tudi možnost sprožitve odškodninskega spora pred slovenskimi sodišči.

Evropsko sodišče je v zadevi Kurić in drugi proti Sloveniji 26. Junija 2012 v delu glede plačila odškodnin izbrisanim sprejel pilotno sodbo in Republiki Sloveniji naložil, da v roku enega leta (do 26. 6. 2013) sprejme sistem odškodnin za vse osebe, ki pridejo v poštev kot žrtve ravnanja Republike Slovenije.

Ker po takratni oceni Evropskega sodišča veljavna zakonodaja Republike Slovenije, ki ureja odškodnine za povračilo škode, ki so jo zaradi izbrisa utrpeli izbrisani, ni ustrezna, mora Republika Slovenija sistemsko urediti povračilo škode izbrisanim.

Akcijski načrt za izvršitev sodbe evropskega sodišča je sicer vlada sprejela 18. januarja letos, a ni bil objavljen zaradi oznake zaupno. Zaradi tega je bila vlada deležna številnih kritik s strani nevladnih organizacij in pravnikov, ki so se ukvarjali z vprašanjem izbrisanih.

Kar zadeva splošne ukrepe ki se nanašajo na vse izbrisane, akcijski načrt vsebuje izhodišča za oblikovanje posebne odškodninske sheme, ki predvideva tri faze:

• določitev posebnega pavšalnega zneska kot pravičnega zadoščenja za povzročeno škodo;

• posebna poravnava ob zavrnitvi pavšalnega zneska in ob obstoju posebnih okoliščin posameznega potencialnega oškodovanca;

• v primeru zavrnitve obeh predhodnih splošnih ukrepov možnost sprožitve odškodninskega spora pred slovenskimi sodišči, upoštevaje načelo enakega obravnavanja.

Pri splošnih ukrepih predlog akcijskega načrta predvideva tudi, da bo normativna ureditev glede na materialne možnosti države predvidela način in roke plačila odškodnin.

Na vaš GSM ali EMAIL vas brezplačno obvestimo TAKOJ, ko bo možno uveljavljati odškodnino zaradi izbrisa!


Besplatno vas možemo obavjestiti na vaš mobitel ili e-mail, odmah kad bude moguče realizirati naplatu odštete zbog “izbrisa”!

Upišite svoje kontaktne podatke i bezbrižno čekajte na našu poruku.

[subscribe-to-info]

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …