fbpx

Dnevna odškodnina za poškodbo

dnevna odškodnina

Dnevna odškodnina je v resnici za zavarovalnina, ki jo zavarovalnica izplača za vsak dan aktivnega zdravljenja ali pa nezmožnosti za delo, v kolikor je oškodovanec imel na dan nezgode veljavno sklenjeno polico za nezgodno zavarovanje.

Glavna lastnost, ki loči dnevno odškodnino od t.i. klasične oziroma prave odškodnine je ta, da za pridobitev dnevne odškodnine ni potrebno, da je podana odškodninska odgovornost za nastanek škode. Kar pomeni, da je za nezgodo in posledično poškodbo lahko odgovoren oškodovanec sam, pa ima še vedno pravico do dnevne odškodnine. Edina tovrstna omejitev je, če se izkaže, da si je poškodbo namenoma prizadejal ali pa jo je utrpel zaradi lastne hude malomarnosti (npr. je bil v času nezgode pod vplivom alkohola ali drugih substanc).

Odškodnina: kaj je to, kdaj mi pripada?

Kako do dnevne odškodnine?

Za pridobitev dnevne odškodnine je torej pomembno, kot že omenjeno, da je na dan nezgode bilo nezgodno zavarovanje veljavno sklenjeno in da so bile vse premije pravočasno poplačane ter, da je do poškodb prišlo v nezgodi oziroma zaradi nezgode.

Nezgodo zavarovalnice običajno opredeljujejo, kot nenaden, nepričakovan dogodek, pri katerem pride do fizičnega vplivanja zunanjih sil na človeško telo, ki imajo za posledico telesne poškodbe. Če torej pride to telesne poškodbe zaradi t.i. notranjega vzroka, brez vplivanja sil od zunaj (npr. neroden, sunkovit gib, ki ima za posledico poškodbo), do dnevne odškodnine niste upravičeni. Prav tako oškodovanec ni upravičen do dnevne odškodnine, če so poškodbe posledica bolezni ali drugih stanj (npr. padec zaradi izgube zavesti ali omotice se ne šteje za nezgodo pri kateri ste upravičeni do dnevne odškodnine).

Dnevna odškodnina se izplača za vsak dan aktivnega zdravljenja ali pa za obdobje bolniške, kakor pač določa zavarovalnica pri nezgodnem zavarovanju, ki ga nudijo. Zdravljenje je torej nujen pogoj za pridobitev dnevne odškodnine. Kakšno je bilo to zdravljenje in kako dolgo je potekalo, je razvidno iz zdravstvene dokumentacije pridobljene tekom zdravljenja. V kolikor je oškodovanec oseba, ki je redno zaposlena, je nujen pogoj za pridobitev dnevne odškodnine bolniška odsotnost.

Velika večina nezgodnih zavarovanj omejuje dnevno odškodnino na največ 200 dni za vsako posamično nezgodo. Višina dnevnega nadomestila je fiksna ne glede na obseg in resnost poškodb ter je določena v polici za nezgodno zavarovanje. V kolikor se oškodovanec istočasno zdravi zaradi posledic poškodb iz dveh ali več različnih nezgod, se dnevna odškodnina ne poveča oziroma pomnoži.

Na kaj paziti?

Ker gre pri dnevni odškodnini za primer zavarovalnine iz premoženjskega zavarovanja, je tu prisotno polno zavarovalniških pasti v obliki raznih omejitev in izključitev kritja, zaradi katerih pogosto oškodovanci pridobijo manjši znesek, kot bi ga lahko ali pa ostanejo brez vsega, zaradi česar je tudi tu smotrno poiskati pomoč strokovnjaka za odškodnine, da se izognete morebitnim neprijetnim presenečenjem ali zapletom v postopku. Police za nezgodna zavarovanja, ki določajo dnevno odškodnino, običajno določajo tudi druge oblike nadomestil (npr. nadomestilo za trajno invalidnost oziroma trajne posledice poškodb), katere lahko oškodovanec, ob pogojih, ki jih določa zavarovalnica, prav tako uveljavlja.

Preberite si več o nezgodnem zavarovanju v ZPS brošuri

Obrnite se na našo ekipo izkušenih pravnih strokovnjakov, ki vam bodo uredili vse potrebno, da pridobite odškodnino, ki vam po zavarovalni polici pripada! Vsakemu primeru se posebej posvetimo in poskrbimo, da naša stranka iztrži maksimalno odškodnino.

Pišite nam na info@poravnava.si ali pokličite na 080-13-14, in skupaj bomo preverili, kaj vse vam pripada. 

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …