fbpx

Dnevna odškodnina za poškodbo

Pri dnevni odškodnini gre v resnici za zavarovalnino, ki jo zavarovalnica izplača za vsak dan aktivnega zdravljenja ali pa nezmožnosti za delo, v kolikor je oškodovanec imel na dan nezgode veljavno sklenjeno polico za nezgodno zavarovanje.

Glavna lastnost, ki loči dnevno odškodnino od t.i. klasične oziroma prave odškodnine je ta, da za pridobitev dnevne odškodnine ni potrebno, da je podana odškodninska odgovornost za nastanek škode. Kar pomeni, da je za nezgodo in posledično poškodbo lahko odgovoren oškodovanec sam, pa ima še vedno pravico do dnevne odškodnine. Edina tovrstna omejitev je, če se izkaže, da si je poškodbo namenoma prizadejal ali pa jo je utrpel zaradi lastne hude malomarnosti (npr. je bil v času nezgode pod vplivom alkohola ali drugih substanc).

Kako do dnevne odškodnine?

Za pridobitev dnevne odškodnine je torej pomembno, kot že omenjeno, da je na dan nezgode bilo nezgodono zavarovanje veljavno sklenjeno in da so bile vse premije pravočasno poplačane ter, da je do poškodb prišlo v nezgodi oziroma zaradi nezgode. Nezgodo zavarovalnice običajno opredeljujejo, kot nenaden, nepričakovan dogodek, pri katerem pride do fizičnega vplivanja zunanjih sil na človeško telo, ki imajo za posledico telesne poškodbe. Če torej pride to telesne poškodbe zaradi t.i. notranjega vzroka, brez vplivanja sil od zunaj (npr. neroden, sunkovit gib, ki ima za posledico poškodbo), do dnevne odškodnine niste upravičeni. Prav tako oškodovanec ni upravičen do dnevne odškodnine, če so poškodbe posledica bolezni ali drugih stanj (npr. padec zaradi izgube zavesti ali omotice se ne šteje za nezgodo pri kateri ste upravičeni do dnevne odškodnine).

Dnevna odškodnina se izplača za vsak dan aktivnega zdravljenja ali pa za obdobje bolniške, kakor pač določa zavarovalnica pri nezgodnem zavarovanju, ki ga nudijo. Zdravljenje je torej nujen pogoj za pridobitev dnevne odškodnine. Kakšno je bilo to zdravljenje in kako dolgo je potekalo, je razvidno iz zdravstvene dokumentacije pridobljene tekom zdravljenja. V kolikor je oškodovanec oseba, ki je redno zaposlena, je nujen pogoj za pridobitev dnevne odškodnine bolniška odsotnost.

Velika večina nezgodnih zavarovanj omejuje dnevno odškodnino na največ 200 dni za vsako posamično nezgodo. Višina dnevnega nadomestila je fiksna ne glede na obeg in resnost poškodb ter je določena v polici za nezgodno zavarovanje. V kolikor se oškodovanec istočasno zdravi zaradi posledic poškodb iz dveh ali več različnih nezgod, se dnevna odškodnina ne poveča oziroma pomnoži.

Na kaj paziti?

Ker gre pri dnevni odškodnini za primer zavarovalnine iz premoženjskega zavarovanja, je tu prisotno polno zavarovalniških pasti v obliki raznih omejitev in izključitev kritja, zaradi katerih pogosto oškodovanci pridobijo manjši znesek, kot bi ga lahko ali pa ostanejo brez vsega, zaradi česar je tudi tu smotrno poiskati pomoč strokovnajaka za odškodnine, da se izognete morebitnim neprijetnim presenečenjem ali zapletom v postopku. Police za nezgodna zavarovanja, ki določajo dnevno odškodnino, običajno določajo tudi druge oblike nadomestil (npr. nadomestilo za trajno invalidnost oziroma trajne posledice poškodb), katere lahko oškodovanec, ob pogojih, ki jih določa zavarovalnica, prav tako uveljavlja.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …